Sunday, June 03, 2007

Kurt Schwitters en de Stijl

In the weekend of Pentecost I went to the Boymans van Beuningen Museum in Rotterdam to visit the Exhibition "Schwitters and the Avant-Garde".
It was a wonderful exhibition, very good constructed with a lot of works from Kurt Schwitters and other artists from the Avant-Garde.
I was very impressed and of course I bought the wonderful catalogue. There was a good explanation, as well in the book as on the exhibition, of the history around the person of Kurt Schwitters and contemporary artist.

This week I spent a lot of time in the Library of Oss, to search for more information about, for example, Theo Doesburg, a friend of Schwitters,Other members of "De Stijl" and from the Dada mouvement.
The first picture is work from Kurt Schwitters, the second from Theo van Doesburg.

I looked also for some information about "The Bauhaus" a famaous training in Art in Germany ( Weimar and Dessau) in the same period as Schwitters and van Doesburg.
The library possesed a good book of this period.
The second two images are from this book.
I think this period may be a lot of inspiration.


In het Pinksterweekend ben ik in het Museum Boymans van Beuningen geweest om de tentoonstelling van Kurt Schwittert en de Avant-Garde te bezoeken. Het was een geweldige tentoonstelling van Schwitters en tijdgenoten. Heel veel werk was er te zien en er is een hele mooie catalogus te koop. Interressant was ook de achtergrond informatie over de tijd waarin alles zich afspeelde zowel in de tentoonstelling als in het boek.

Dze week heb ik in de bibliotheek van Oss heel wat tijd doorgebracht met het zoeken naar tijdgenoten o.a. Theo van Doesburg, de Dada beweging en de Stijl. De eerste afbeelding is van Schwitters uit de catalogus, de tweede uit het boek over Theo van Doesburg.

Ik ben ook al een hele tijd geinterresseerd in "Het Bauhaus"
een opleiding voor toegepaste kunst in Weimar en later Dessau in Duitsland. Ook hiervan vond ik een heel mooi boek. De laatste twee foto's zijn uit dit boek.
Ik denk dat deze periode een heleboel inspiratie oplevert.

No comments: